0 (312 )504 74 05 - 0507 759 68 64
Curie Danışmanlık

Engelli Bireylere Yönelik Özel Bakım Merkezlerine Teşviklerden yararlanabilmek için ISO 9001:2015 zorunluluğu

Engelli Bireylere Yönelik Özel Bakım Merkezlerine Teşviklerden yararlanabilmek için ISO 9001:2015 zorunluluğu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının  Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü 2017/06 tarihli genelgesine göre,

Engelli Bireylere Yönelik Özel Bakım Merkezleri Yönetmeliğinin “Hizmet içi eğitim, kalite standartları” başlıklı 39’uncu maddesinde; “(1) Merkezde sunulan hizmetin kalitesini arttırmak amacıyla çalışan personele yönelik hizmet içi eğitimler düzenlenir. Merkez, istihdam ettiği personele ilki göreve başladığı tarihten itibaren üç ay içinde olmak üzere her yıl asgari on saatlik hizmet içi eğitim verilmesini sağlar. Hizmet içi eğitim programlarının içeriği ve uygulama esasları Bakanlık tarafından belirlenir. Hizmet içi eğitim programının bir örneği dosyada muhafaza edilir. (2) Merkezlerin kalite yönetim ve hizmet standartları Bakanlık tarafından belirlenir.” hükmü yer almaktadır. Ayrıca, Yönetmeliğin Geçici 7’nci maddesinde; “Merkezde kullanılacak form ve defter formatı Bakanlık tarafından çıkarılacak genelgeyle belirlenir.” denilmektedir.

Anılan Yönetmeliğin “Kalite yönetim ve hizmet standartlarına göre teşvik
uygulanması” başlıklı Geçici 9’uncu maddesinde ise; “Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinde
faaliyette bulunan yatılı özel bakım merkezlerine 39 uncu maddenin ikinci fıkrasında
belirtilen standartları sağlayıncaya kadar teşvik ödemesi yapılır. Ancak, Geçici 8’inci
maddede belirlenen sürenin sonunda 39’uncu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen
standartları sağlayan merkezlere, 66’ncı madde hükümlerine göre teşvik ödemesine
devam olunur.” hükmü yer almaktadır.

Yani Bu kapsamda, özel bakım merkezlerinde Kalite hizmet standartları teşviklerinden yararlanabilmek için kurumunuza  Bir ISO 9001 :2015 Kalite Yönetim Sistemi kurmanız,devam ettirmeniz ve sisteminizi sürekli iyileştirmeniz gerekmektedir.Denetime girerek ISO 9001 :2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi almanız istenmektedir.

Peki bu verilen teşviklerden faydalanabilmemiz ve Kendi Kalite Yönetim Sistemimizi kurmamızı nasıl gerçekleştireceğiz? Kalite yönetim Sistemi Nedir? Nasıl kurulur? İç Tetkik eğitimleri nedir? Personelimiz bu eğitimleri nereden alabilir? Sizden bu Sistemi kurmanız neden isteniyor?

 

ISO 9001: 2015 Kalite Yönetim Sistemi  kurumunuzun,Sistem kalitesini,Hizmet kalitesini ,personel ihtiyaç ve kalitesini ,alt yapı,kaynak kalitesini,her sürecinizin kontrollü , sistematik ve daha bilinçli yönetilmesinin sağlanmasını bekliyor Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Engelli ve yaşlı Hizmetleri  Genel Müdürlüğü sizden.

Personelinize her yıl en az 10 saat eğitimler aldırmanızı ,Kurmuş olduğunuz ISO 9001:2015 Kalite yönetim Sistemi ile bu eğitimlerin ihtiyacını belirlemenizi,kimin alması gerektiğini,eğitimin etkinliğini değerlendirmenizi,Personelinizin bu eğitimden sonra performansını değerlendirmenizi ,Süreçlerinizi sürekli iyileştirmenizi istiyor Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Engelli ve yaşlı Hizmetleri  Genel Müdürlüğü sizden ,bu uygulamaları yaparsanız da size bunun için teşvik vermek istiyor,Hem Sisteminizi daha etkin kullanmış,personelinizin yetkinlik ve farkındalığını yükseltmiş,iş performansınızı ve kalitenizi yükseltmiş,Bakanlık tarafından bu yapmış olduğunuz faaliyetler için teşvik almış olacaksınız.Bakanlık Sisteminizi etkin olarak işleyip işlemediğini 6 aylık periyotlar ile denetleyerek sizi takip edecek.04.11.2017 tarihi itibariyle bakanlık size bir sistem açacak ve kalite yönetim sistemi adına yapılan tüm etkinliklerinizi bu sistem üzerinden girmenizi isteyerek sizi takip edecek.

”Genelge yayımlandıktan sonra halen faaliyetine devam eden merkezlere teşvik
ödemesinin devam ettirilebilmesi için, bu merkezler tarafından bu Genelgenin yayımı
tarihinden itibaren 6 ay içerisinde TS EN ISO 9001:2015 KYS Belgesinin alınması gerekir.
Bu süre içerisinde TS EN ISO 9001:2015 belgesini alamayan merkezlere teşvik ödemesi
yapılmaz. Ancak; daha sonraki bir tarihte belge alınması durumunda belge tarihi itibariyle
teşvik ödemesi tekrar başlatılır. Söz konusu belgeyi daha önce almış olan merkezler
teşvikten yararlanmaya devam edeceklerdir.  ”

”Alınacak ISO 9001 belgesi IQNET sertifikalı olmalıdır. ”

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemini Nasıl Kurarız? Belgeyi IQNET sertifikalı nasıl alırız?

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi bir Avrupa Birliği standardıdır.Bu belgeyi almamız için ISO 9001:2015 Standardına göre bir sistem kurmamız,çalışanlarımıza bu standardın eğitimlerini aldırmamız ,belgelendirme kuruluşu tarafından denetlenmemiz ve bu sistemimizi uygulayarak sürekli iyileştirmemiz gerekmektedir.

Standardın kurulması için Profesyonel Bir Danışmanlık firmasından yardım almanız gerekmektedir.Bu işi profesyonel yapan ,ISO 9001:2015 Baş Tetkik Görevlisi danışmanlar sizin süreçlerinizi analiz eder,Personelinize Bakanlığın istemiş olduğu eğitimleri verir, (Eğitimleri veren Eğitimcinin ISO 9001:2015 Baş Tetkik Görevlisi olması zorunludur.),yönetim sisteminizi sizinle birlikte oluşturur,İç Tetkik,Risk ve Fırsatların değerlendirilmesi,İlgili iç ve dış hususların değerlendirilmesi,İlgili tarafların ihtiyaç ve beklentileri,Yönetimin Gözden Geçirme toplantıları,Düzeltici faaliyetler,Süreçler,,Prosedürler,Görev yetki ve sorumluluklar,Süreçlerin ve performansların izlenmesi…vb

ISO 9001 :2015 Kalite Yönetim Sistemi bizden ne istiyorsa oluşturulmalıdır.

Genelgede Alınacak ISO 9001 belgesi IQNET sertifikalı olmalıdır şeklinde bir ifadeye yer verilmiştir,IQNET sertifikali olmalı derken burada şunu söylemek istiyorlar,ISO Belgelerini veren Tüm Dünyada çeşitli belgelendirme firmaları bulunmaktadır.Ülkeler ,Markalar..vb IQNET onay veren bir kuruluştur,Belgelendirme firmaları IQNET adına yetki alarak belge verirler,Türkiye’de IQNET’in yetkili belgelendirme kuruluşu TSE ‘dir. Yani bizden alınacak belgeyi TSE ‘den almamız istenmektedir.

Genelgenin tamamını  yazıya tıklayarak  görebilirsiniz

 

Profesyonel Kadromuz bir çok kurum ve firmanın ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemini oluşturmuştur.

 

ISO 9001 :2015 Kalite Yönetim Sistemi ve Belgelendirmesi Hakkında daha fazla bilgi için bize ulaşın: 

0 312 504 74 05 – 0 507 759 68 64