0 (312 )504 74 05 - 0507 759 68 64
Curie Danışmanlık

Tekstilden mamul tekrar kullanılabilir koruyucu yüz maskeleri için gereklilikler Nelerdir?

Tekstilden mamul tekrar kullanılabilir koruyucu yüz maskeleri için gereklilikler Nelerdir?

Tekrar Kullanılabilen Maske üreticiler neler Yapmalıdır?

Covid-19 salgın hastalığı nedeniyle bir süredir ülkemizde alınan koruyucu önlemlerden birisi de koruyucu maske kullanılmasıdır. Günlük yaşantımızda zorunlu olarak kullandığımız  tekrar kullanılabilir bez maskeler için Türk Standardları Enstitüsü (TSE), Dünyada üçüncü olarak bir standart oluşturmuştur.

Mayıs 2020 tarihli yayınlanan TSE K 599 Standardı, üretici firmanın hangi kriterler içerisinde üretim yapması gerektiğini net bir şekilde belirlemiştir. Kullanılan maskelerin sahip olması gereken minimum gereklilikler bir standart ile belirlenerek, maske üretiminde bir kalite oluşturulması hedeflenmiştir.

Ürünlerin Yapım, tasarım, performans gereklilikleri ve deney yöntemleri TSE K 599 Standardı baz alınarak uygulanmalıdır.

TSE K 599 Standardının bizden istediği yerine getirmemiz gereken hususlar:

Öncelikle standart  personellerin kullanması gereken kişisel koruyucu maskeler ve tıbbi amaçlı cerrahi maske standardı olarak bir kriter olarak değerlendirmememiz gerektiğini net olarak belirtmektedir.

Standart öncelikle bizden Maskeleri sınıflandırmamızı istemektedir: Bu ürünler M-90 olarak sınıflandırılmaktadır.

Boylarına göre yapacağımız sınıflandırmalar için ölçüler standartta belirtilir ve üç boy ölçüleri verilmektedir ve en fazla 5 mm sapmaya müsade edilir:

− Küçük (S)   7-14 cm

− Orta (M)  8-16 cm

− Büyük (L) -9-18 cm

Maske kumaş Özellikleri belirtilmiştir:

Tercihen sentetik veya doğal lif malzemelerden ürünlerin öncelikli tercih edilen malzeme olması istenir. Dokuma, Örme,  triko yada dokusuz tekstil yöntemleri kabul görür. Maske ve bileşenlerinde kusursuzluk, kullanıma uygun tasarım, nefes almada rahatlık, cilde zarar vermeyen malzeme, tahrişe yol açmama, ürün ömrü, kullanım talimatlarının önemi vurgulanmaktadır.  

maske-belgelendirme-istanbul-ankara         Bu konular dışında Malzeme ve yapım, Tasarım, Yüze oturması, buğu önleyici özellikler ve tasarım özellikleri Performans gereklilikleri, Ürüne uygulanan deney yöntemleri, Bakteri filtrasyonu, solunabilirlik, Mikroyük, Temizleme, yıkama ve kurutma işlemlerinde gereken standart ve kriterler belirlenerek, ürün harmonize standartlar tarafından belirlenen performansta olmalıdır.

 

Numune alma ve deney yöntemleri, boyut, gözle kontrol, malzeme kontrolü, Sürekli takılması durumunda alerji yaşanıp yaşanmama durumları, Elektrostatik özellikler ve yöntemler istenen standartlara uygun olarak yapılmalıdır.

Yapılan muayene ve deneyler raporlanarak, oluşturulan rapor belirlenen azami bilgileri içermelidir. Yapılan deneylerin nerelerde yapıldığı, yetkili kişinin onayı, deney tarihleri, muayene ve deneylerde uygulanan standartlar, sonuçlar, alınan önlemler gibi bilgilerin kayıt altına alınması ve takibi yapılmalıdır.

İşaretleme, etiketleme ve ambalajlama aşamalarında dikkat edilmesi gereken hususlar standarda uygun olmalıdır. Ambalajda ve paketlemede bulunması gereken bilgi ve etiketlemeler belirtildiği şekilde olmalıdır.

Standart ve gereken şekilde prosedürlerin oluşturularak uygun davranılmalıdır.  

 

TSE K 599 Belgesi almak için ve TSE K 599 Hakkında daha fazla bilgi almak için bize ulaşın: 

0 312 504 74 05 – 0 507 759 68 64