0 (312 )504 74 05 - 0507 759 68 64
Curie Danışmanlık

TESİS GÜVENLİK BELGESİ NEDİR? NASIL ALINIR?

TESİS GÜVENLİK BELGESİ NEDİR? NASIL ALINIR?

Tesis Güvenlik Belgesi (TGB)

Bir tesiste bulunan veya bulunabilecek gizlilik dereceli bilgi, belge, proje ve malzemenin fizikî güvenliklerinin sağlanması için, tesisin bulunduğu yer ve çevre şartları ile maruz kalabileceği dış ve iç tehditler göz önüne alınarak projelendirilmiş olan koruma önlemlerinin uygun bulunduğunu belirten belgedir.

Tesis Güvenlik Belgesi, Milli ve Nato olmak üzere 2 (iki) çeşittir.

Tesis Güvenlik Belgesinin alınabilmesi için Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Güvenliği Yönergesi şartlarına göre firma alt yapısının hazırlanması gerekmektedir. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Fiziki Güvenlik Önlemleri
  • 5188 Sayılı Özel Güvenlik Kanunu Kapsamında Alınan Önlemler
  • Yangına Karşı Alınacak Önlemler
  • Toplantı Odaları İçin Alınacak Önlemler
  • Personel Güvenliği İçin Alınacak Önlemler
  • Evrak, Doküman ve Malzeme Güvenliği İçin Alınacak Önlemler, Arşiv odası önlemleri
  • Kontrollü Bölge Güvenliği İçin Alınacak Önlemler
  • Kontrollü Oda Güvenliği İçin Alınacak Önlemler
  • Bilgisayar Güvenliği İçin Alınacak Önlemler

Başvuru yapıldıktan sonra gerekli incelemeler yapılır ve Milli Savunma Bakanlığı ile Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcilerinden oluşturulan bir heyet ile yerinde denetim gerçekleştirilir. Bu denetim sonucunda firmanın gerekli şartları sağladığı tespit edilirse belge düzenlenerek firmaya verilir.

Kişi Güvenlik Belgesi (KGB)

Gizlilik dereceli bilgi, belge, proje veya malzemeye nüfuz edebilmeyi veya bunların bulunduğu yer ve tesislere giriş izni sağlayan belgedir.

Kişi Güvenlik Belgesi talep edilen personel hakkında Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı,  Emniyet Genel Müdürlüğü veya mahalli mülki idare amirlikleri vasıtasıyla, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yaptırılır.

Kuruluş İzni

Kontrole Tabi Liste” kapsamında bulunan, malzemelerin üretiminin gerçekleştirilmesi maksadıyla kurulacak tesislerin, 2565 sayılı “Askerî Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu” kapsamında bulunmayan arazilerde kurulabilmesi için verilen izindir.

Üretim İzin Belgesi (ÜİB)

“Kontrole Tabi Liste” kapsamında bulunan bilgi, belge, proje, malzeme veya hizmetlerin üretiminin gerçekleştirilmesi amacıyla kurulmuş olan tesislere, Kanun gereğince üretim yapabilmeleri için, Denetim Heyeti vasıtasıyla yapılacak denetim sonucunda verilen belgedir.

İthalat/İhracat İzni

Savunma Sanayi Güvenlik Makamı tarafından, 5201 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren Kuruluşların, Kontrole Tâbi Listede yer alan malzemeleri ihraç ya da ithal etmek üzere yapabilecekleri başvurular incelenir, ilgili makamlarla koordineli olarak gerekli tetkik yapılır ve uygun bulunması durumunda, talep edilen malzemelerin izin işlemleri sonuçlandırılır.

İhracat Kontrol Rejimleri

 

 

 

 

 

 

 

 

Silah ve bunlarla ilgili teknolojilerin kontrolsüz bir şekilde yayılmasını önlemek maksadıyla; ülkelerin, ihraç ettikleri silah ve teknolojilerin nelerden  ibaret olduğunu  birbirlerini haberdar etmek üzere  gönüllülük  esasına göre kurdukları ihracat kontrol rejimlerine “Silah İhracat Kontrol Rejimleri” adı verilmektedir.

 

Tesis Güvenlik Belgesi Danışmanlık Faaliyetlerimiz

Başvuruların nasıl yapılacağı, kişi güvenlik belgelerinin nasıl alınacağı, Tesis Özel Güvenlik El Kitabının (TÖGEK) nasıl hazırlanacağı, Tesis Güvenlik Belgesi ile ilgili istenen şartları belirten mevzuattaki fiziki ve dokümantasyon açısından nelerin yapılması gerektiği konularında CURIE DANIŞMANLIK olarak uzman ekibimizle sizlere hizmet vermekten mutluluk duyacağız.

Nato/Milli Tesis Güvenlik Belgesi,Kişi Güvenlik Belgesi Hakkında daha fazla bilgi almak için bize ulaşın: 

0 312 504 74 05 – 0 507 759 68 64