0 (312 )504 74 05 - 0507 759 68 64
Curie Danışmanlık

ISO 9001:2015’E GÖRE ZORUNLU DOKÜMANLAR NELERDİR?

ISO 9001:2015’E GÖRE ZORUNLU DOKÜMANLAR NELERDİR?

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ NASIL KURULUR?

Firma olarak ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi kurmak istiyorsak, En başta Yönetimin tam desteğini almamız gerekmektedir.Yönetimin de desteği ile ISO 9001:2015 Standardını tam olarak anlamamız gerekir , Standardı anlamak için eğitim almamız ve kendimiz kurmamız ya da bir danışman firma ile birlikte çalışmamız gerekmektedir.

Bilindiği üzere ISO 9001 Standardı yakın zamanda  2015 Revizyonuna uğramış ve diğer revize edilecek ve edilen standartlar ile birlikte daha kolay entegre edilme olanağı ve Yönetimin daha aktif katılımı ve risk analizi kavramları daha da hayatımıza yerleşmiştir.

Kalite Yönetim Sistemi kurmak için eğitimlerimizi aldıktan sonra standardın bizden istediği alt yapı, yeterlilikler, zorunlu dokümanları oluşturmamız gerekmektedir.

Bu dokümanlar:

1.Kalite Yönetim Sisteminin Kapsamı, yaptığımız işin ne olduğu, işleyişimizi etkileyen iç ve dış unsurlar, geçmişten süregelen kuruluş kültürümüz, ekonomik etkenler, siyasi etkenler,  teknolojik etkenler, güçlü yönlerimiz, zayıf yönlerimiz, risklerimiz, fırsatlarımız…vb her durumun farkında olmalıyız ve çeşitli yöntemler ile dokümante etmeliyiz.

2.Proseslerin işleyişi ile ilgili Dokümante edilmiş bilgi, İş süreçlerimizin neler olduğu,  bu süreçlerin birbiri ile etkileşimi, kimin hangi süreçte hangi görevi yerine getirmesi gerektiği, sürecin sorumlusunun kim olduğu, iş akış şemaları oluşturulmalı ve her personel dahil olduğu sürecin bilincinde olmalıdır.

3.Kalite Politikası, Firmanın Kalite Yönetim Sisteminin etkin olarak yürütülmesi ve sürekli iyileşmesi için mevcut bir Kalite Politikası olmalı ve bu politika herkesin göreceği şekilde bulundurulmalıdır.

4.Hedefler, Kalite Yönetim Sistemi ve İşleyiş ile ilgili ölçülebilir hedefleri olmalıdır.

5.İzleme ve ölçüm dokümanları,Ölçüm aletlerini yıllık periyotlarla kalibre ettirmeli, süreçlerin , performansların ve geri dönüşlerin etkinliğini belli periyotlar ile takip etmeli izlemelidir.

6.Kurumsal Bilgi birikimi, Firmanın oluşturulmuş yapısal ve geçmişe yönelik bilgi birikimini yeni işe başlayan personelin okuması ve öğrenmesi gereklidir.

7.Personel özlük dosyaları, Personelin eğitim durumu, hakkındaki bilgiler , yetkinlikleri , özlük dosyası oluşturularak muhafaza edilmelidir.

8.Müşteri memnuniyeti , geri dönüşleri, anketleri, Müşterilerden gelen anketler değerlendirilmeli, istek ve şikayetler önemsenerek kaydı tutulmalıdır.

9.Ürünler ile ilgili gözden geçirme kayıtları, Ürün ve Hizmetler için yeni şartlar,verilen hizmet veya ürün ile ilgili değişen şartlar olması durumunda nasıl ve ne şekilde değişim çalışmaları yürütüleceği bir plan doğrultusunda yapılmalı ve önceden bu çalışmaların nası yapılması gerektiği dokümante edilmelidir.

10.Yeni üretim şartları uygulanması durumunda nasıl hareket edileceği, Yeni üretime başlanması durumunda nasıl davranılması gerektiği planlanmalı ve tasarlanmalıdır.

11.Tasarım ve geliştirme kayıtları,Bir ürün ya da hizmet tasarımı yapılıyorsa her aşamasının kayıtları tutulmalıdır,kalite kontrolü ve uygun olmayan ürün ile ilgili çalışmalar da planlanmalıdır.

12.Dışarıdan tedarik edilen proses yada ürünlerin kayıtları, değerlendirmeleri,bir süreç kendi kuruluşumuzda gerçekleşmiyor ve taşeron kullanıyorsak bu durumda taşeron firmanın kontrolü ve kayıtları tutulmalı ve saklanmalıdır.

13.Ürünün takibi, müşteri tavsiyeleri ve geri dönüşleri, Ürün ile ilgili müşteri ger dönüşleri önemlidir, düzeni olarak müşteri memnuniyeti ve beklenti tavsiyeleri takip edilmelidir.

14.Tedarikçi ve müşteri mülkünün güvenliği , alınan önlem ve uygulamaların kayıtları,Kurumumuzda bulunan müşteriye ve tedarikçilerimize ait mülklerin güvenliği ile ilgili güvenlik önlemleri alınmalı ve güvence altına alınmalıdır.

15.Uygun olmayan hizmet yada ürün ile ilgili yapılacak çalışmaların dokümanları, Ürünün son kontrolünde , iadesinde yada verilen garanti süresinde uygun olmayan durumlarda neler yapılması gerektiği tayin edilmelidir.

16.Süreçlerin performansının etkinliğinin değerlendirilmesi kayıtları,Süreçlerin performans değerlendirilmeli, izlenmeli ve sürekli iyileştirilmelidir.

17.İç Tetkik kayıtları,yılda en az bir sefer iç tetkik yapılmalı ve eksiklikler belirlenmelidir.

18.Yönetimi Gözden Geçirme kayıtları,Yönetim işleyişi ve kaynak ihtiyaçları konusunda üst yönetim gerekli bilgileri alarak  gerekli çalışmaların yürütülmesi için önderlik yapar,haberdar olur.

19.Düzeltici faaliyetlerin kayıtları,İç tetkikler yada personel istekleri doğrultusunda açılmış olan düzeltici faaliyetler ile uygunsuzlukların kök nedenleri belirlenerek ,bir daha olmaması için gerekli çalışmalar yürütülmelidir.

20.Risk değerlendirme kayıtları,Her süreçte yaşanabilecek yada yaşanma olasılığı olan riskler değerlendirilir, kabul edilebilir derecesi değerlendirilir.

21.Zorunlu istenen prosedürler,Kayıtların kontrolünü nasıl sağlamamız gerektiği, dokümanların kontrolünü nasıl sağlamamız gerektiği, iç tetkik , eğitim gibi Kalite Yönetim Sistemi için önemli durumlar ile ilgili prosedürler oluşturulmalı ve uygulanmalıdır.

 

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi  Standardı ve Belgelendirmesi Hakkında daha fazla bilgi almak için bize ulaşın: 

0 312 504 74 05 – 0 507 759 68 64