0 (312 )504 74 05 - 0507 759 68 64
Curie Danışmanlık

ISO 22000 HACCP SİSTEMİNİN ÖNEMİ

ISO 22000 HACCP SİSTEMİNİN ÖNEMİ

GIDA GÜVENLİĞİ HACCP NEDEN ÖNEMLİDİR?

Gıda güvenliği,Gıdalarda olabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik ve oluşabilecek her türlü bozulma ve zararların olmaması için alınan tedbirler bütünüdür.

HACCP Planı hazırlanırken kritik kontrol noktaları belirlenir ve tehlike analizi yapılır.Tehlike oluşmadan onun olma olasılığını daha önceden saptayarak gerekli önlemler alınır.HACCP Sisteminin uygulanma şekli,kritik bir durumun farkına var,onu önlemek için gerekli çalışmaları gerçekleştir de denilebilir.

İşleyen bir ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi için ,muntazam bir kurulmuş HACCP Sistemi gerekmektedir.

 

HACCP SİSTEMİNİN KAPSAMI  :

  1. Kontrolün her zaman üst seviyede tutulması,
  2. Müşteri memnuniyetinde görülen artış,
  3. Profesyonel çalışma şekli oluşturma,
  4. Müşteri sayısında görülen artış,
  5. Hataları en aza indirerek çalışma şartlarını iyileştirme,
  6. Personelin Eğitim alarak çalışma şeklinde oluşan bilinç,
  7. Son ürün güvenliğinin artması,
  8. Sürekli bir takip şekli olduğu için , bir sıkıntı yaşanması durumunda bu sorunun kaynağının bulunmasının kolay olması,
  9. Yasa ve mevzuata uygun şekilde faaliyet gösteriyor olunması,

 

Siz de ISO 22000 Belgesi almak, HACCP  Planınızı hazrlatmak  ve Hakkında daha fazla bilgi için bize ulaşın,Uzman ve deneyimli kadromuzla hizmetinizdeyiz

0 312 504 74 05 – 0 507 759 68 64

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FİRMAMIZDA HACCP SİSTEMİNİ NASIL KURARIZ?

  • Bu faaliyetleri yürütecek bir Gıda Güvenliği ekibi oluşturulmalıdır.
  • Ekibin süreç ve işleyişi net bir şekilde biliyor,süreçlere hakim olması gerekmektedir.
  • İş planı çıkartılmalıdır.
  • İl akış şeması çizilmelidir.
  • Tehlike analizi yapılmalıdır.
  • Kritik kontrol noktaları büyük bir özenle belirlenerek oluşturulmalıdır.
  • Kritik noktalar için bir izleme ve takip etme yöntemleri oluşturulmalıdır.
  • İlgili Prosedürlerin oluşturulması gerekmektedir.
  • Düzeltici faaliyetler oluşturulmalıdır.
  • Etkin,işleyen bir doküman sistemi oluşturulmalıdır.

 

Gıda Güvenliğinde duyulan ihtiyaçların başında ilk başta hijyenik bir ortam,hijyenik bir ürün oluşturmak yer alır.Ayrıca sadece dokümantasyon ve hijyen de yeterli olmamaktadır.Gıda Güvenliği HACCP Sistemi bir uygulamalar ve şartlar bütünüdür.Örneğin,Binanın Bulunduğu yer,Çevre koşulları,Hammaddeye olan yakınlık,Gıdanın düzgün üretimi ve paketlenmesi,Soğuk hava koşullarının sağlanması,personelin temizlik konusunda uygulamaları ve bilinçlendirilmesi,Personelin sağlık durumları,Haşerat ve bakterilerin barınmaması için uygulamalar,Atıkların ve çöplerin firmadan uzaklaştırılması uygulamaları,Kullanılan su ve eğer bir tarım faaliyeti var ise toprağın ne kadar kimyasalsız olması,analizleri,Ürünün firmadan çıktıktan sonra bir müşteri mamnuniyetsizliği yaşanıyorsa bunun farkına vararak ürünün geri ne şekilde toplanacağı her süreç tek tek en ince ayrıntısına kadar değerlendirilerek yapılan çalışmalar ,kuruluşunuzu her geçen gün daha da güvenilir ve saygın bir kuruluş olma yolunda ilerletir.

Ülkemizde ,Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının da kanunlar ile desteklemesiyle Gıda Güvenliği kapsamına giren kuruluşlar HACCP Sistemine uygun Tehlike analizi ve Kritik kontrol noktası belirleme ,prosedürler hazırlama konusunda sorumludurlar.

Belirli Periyotlarla Firmalara denetimler gerçekleştirerek ürün ve çalışma koşullarında HACCP Sistemini kurup ,işletip işletmediklerini tespit ederek,gerekli uygulamalara başvurmaktadırlar.

Siz de ISO 22000 Belgesi almak, HACCP  Planınızı hazrlatmak  ve Hakkında daha fazla bilgi için bize ulaşın,Uzman ve deneyimli kadromuzla hizmetinizdeyiz

0 312 504 74 05 – 0 507 759 68 64